Bravis organiseert Week van de Chronische Pijn

Bravis organiseert Week van de Chronische Pijn

Eén op de vijf Nederlanders kampt met chronische pijn, maar toch weet slechts 16% van de bevolking wat chronische pijn nu exact is. Om hier meer bekendheid aan te geven, organiseert het Bravis ziekenhuis van 23 tot 30 november de Week van de Chronische Pijn.

Eén op de vijf Nederlanders kampt met chronische pijnklachten. Bij chronische pijn hebben mensen last van pijnklachten die langer dan drie maanden blijven aanhouden, terwijl de oorzaak van de pijn misschien al wel is verdwenen. Denk bijvoorbeeld aan een gekneusde knie na een valpartij. Het trauma is afgenomen, maar u blijft last houden van een pijnlijk gevoel – in sommige gevallen gaat de pijn nooit meer weg. In veel gevallen wordt chronische pijn veroorzaakt door schade aan zenuwen door een (hoog energetisch) trauma of een eenvoudige chirurgische ingreep.

Onwetendheid over chronische pijn

De pijn die mensen met chronische pijn ervaren is zowel fysiek als emotioneel belastend: mensen worden door de pijn belemmerd in hun dagelijks activiteiten en kunnen in sommige gevallen ook hun werkzaamheden niet meer uitvoeren. Patiënten krijgen vaak pas na lange tijd de diagnose voor chronische pijn omdat de kennis over deze aandoening gering is. Dit geldt zowel voor zorgvragers áls zorgverleners. Dat er weinig bekend is over chronische pijn, blijkt wel uit een onderzoek dat in 2014 is uitgevoerd. Hieruit blijkt dat slechts 16% van de ondervraagden weet wat chronische pijn is en bijna een kwart van de ondervraagden denkt dat chronische pijn een psychische aandoening is.

Week van de Chronische Pijn

Om meer bekendheid te geven aan chronische pijn, organiseert het Bravis ziekenhuis samen met Vereniging voor Neurostimulatie (PVVN) en St. Jude Medical de Week van de Chronische Pijn. Van 23 tot 30 november wordt er aandacht geschonken aan pijnpatiënten in Nederland. Ook organiseert het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal een speciale informatiebijeenkomst op 26 november voor chronische pijnpatiënten en andere belangstellenden.

Informatiebijeenkomst op 26 november

Deze bijeenkomst over chronische pijn wordt georganiseerd op donderdag 26 november van 15.30 tot 17.00 uur in de aula van het ziekenhuis in Roosendaal. Tijdens de informatiebijeenkomst zullen pijnpatiënten vertellen over hun ervaringen en zullen pijnspecialisten van het Bravis ziekenhuis meer vertellen over chronische pijn en de verschillende therapieën om chronische pijn te bestrijden. Een van deze therapieën is ruggenmergstimulatie – ook wel SCS genoemd. Dit is een bewezen therapie die al meer dan veertig jaar gebruikt wordt om chronische pijn onder controle te houden en de kwaliteit van leveren te verbeteren.  

Informatie en aanmelden

Wilt u aanwezig zijn bij de informatiebijeenkomst op 26 november? De toegang is gratis, maar het is wel noodzakelijk dat u zich aanmeldt. Dit kan bij het Patiënten Service Bureau van het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal (route 94), te bereiken via telefoonnummer (088) 70 68 576 of via e-mailadres psb.rsd@bravis.nl. Meer informatie over chronische pijn vindt u op de website Over mijn Pijn of op de website van de Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie.

Bron: Bravis ziekenhuis