‘Goed anticiperen op de marktontwikkelingen’

‘Goed anticiperen op de marktontwikkelingen’

Zorgcollege biedt verkorte mbo-zorgopleidingen waarin praktijk en theorie elkaar versterken en is sinds een jaar ook gevestigd in Roosendaal. Nicole Verkouteren, directeur Onderwijs en bestuurslid, is trots op haar organisatie én locatie. Begrijpelijk, want Zorgcollege resideert in het fraaie, voormalige nonnenklooster Mariadal aan de Vincentiusstraat. Een omgeving die haar inspireert tot ambitieuze zorgideeën.

Na Rotterdam en Amsterdam is Roosendaal de derde stad met een vestiging van Zorgcollege, tot voor kort Rescue. Vanwaar eigenlijk de naamsverandering? Verkouteren legt uit. “Rescue werd vooral geassocieerd met EHBO en BHV. Met deze opleidingen zijn we inderdaad gestart, maar inmiddels dekt die naam de lading niet meer. Nu bieden we diverse zorgopleidingen op niveau 2, 3 en 4. We zochten een korte en krachtige naam met een lange houdbaarheidsdatum. Zorgcollege past perfect bij wie we zijn, waar we voor staan en wat we willen uitstralen.”

Roosendaal Zorgstad

Dat de keuze viel op Roosendaal is niet heel vreemd. Verkouteren is er opgegroeid en heeft daardoor binding met de voormalige spoorstad. “Er gebeuren genoeg interessante dingen op zorggebied in Roosendaal. De Zorgboulevard en het Huis van Morgen in het Kellebeek College zijn natuurlijk mooie voorbeelden, hoewel ik vind dat er meer uit gehaald zou kunnen worden door bijvoorbeeld de gemeente. Dat Roosendaal een zorgstad is, is nu nog te weinig bekend. Iemand die de kar trekt tot aan politiek Den Haag zou welkom zijn. Dat mis ik nu.” Wil ze misschien zelf als ambassadrice de barricades op? “Wie weet, ha, ha… Wij hopen in ieder geval een bijdrage te leveren aan Roosendaal als zorgstad.”

Opleidingen gericht op individu

De kracht van Zorgcollege zit hem volgens Verkouteren in verschillende punten. “Onze opleidingen zijn vooral bedoeld voor mensen die al ervaring hebben of werkzaam zijn in de zorg en toe zijn aan een volgende stap. Zij hebben niet altijd de behoefte of tijd om nog 3 of 4 jaar te studeren. Vandaar onze focus op korte opleidingen en cursussen.”

De studenten aan Zorgcollege zijn veelal volwassenen, waarmee de organisatie zich onderscheidt van bijvoorbeeld het Kellebeek College. “Daar zitten voornamelijk jongeren zonder werkervaring die nog helemaal nieuw zijn in de sector. Bij ons vind je mensen met praktijkervaring, wat zowel geldt voor de studenten als de docenten. Overigens zie ik Zorgcollege als welkome verruiming van het totaalaanbod van zorgonderwijs in Roosendaal.” “Je ziet bij ons veel interactie tussen praktijk en het theoretisch kader van de opleiding. Die sluiten nauw op elkaar aan. Studenten en docenten nemen hun eigen ervaringen mee naar school. Dat zorgt voor synergie. Het resultaat is dat we zo heel goed én flexibel kunnen inspelen op de veranderingen in de dynamische zorgmarkt.”

Compacte organisatie

Dat Zorgcollege een compacte organisatie is speelt daarbij ook een rol. Met groepen van maximaal 15 studenten zijn de klassen nooit te groot en is er veel aandacht voor het individu. Het levert intensief onderwijs op waarbij de docenten goed anticiperen op de lesstof. “Zorgcollege staat voor vakonderwijs waarbij het ‘leren-leren’ centraal staat. Iedereen leert van elkaar. Onze slogan is niet voor niets ‘voorsprong door ambacht’. Wij willen de studenten bagage meegeven waar ze in het werkveld écht iets aan hebben. Meegaan met de markt is hiervoor essentieel.”

Mariadal

Zorgcollege ligt zowel geografisch als logistiek gunstig. Studenten komen vooral uit het zuiden van het land en reizen vaak met de trein. Doordat de onderwijsinstelling vlak bij het station ligt is deze goed bereikbaar. Het al genoemde Mariadal is daarnaast een ideale onderwijsomgeving, vindt Verkouteren. “Het is hier heerlijk rustig, zodat iedereen zich goed kan concentreren. Zowel les krijgen als les geven is erg prettig leren de ervaringen. Bovendien hebben we hier een prachtige tuin om in de pauzes tot rust te komen. Omdat hier zoveel mooie ruimtes zijn borrelt het bij mij van de ideeën voor de nabije en verdere toekomst. Ik zou hier bijvoorbeeld graag een hbo-opleiding zien.”

Ambities

Of dat realistische toekomstmuziek is zal de tijd uitwijzen. Het idee is in ieder geval lovenswaardig en zal – indien gerealiseerd – een impuls kunnen zijn voor heel Roosendaal. Eerste ambitie voor Zorgcollege is om het zorgonderwijs voor volwassenen in de regio op de kaart te zetten waarbij Verkouteren onder ‘regio’ ook Zeeland en Oost-Brabant verstaat. Verder ziet ze een kans in het groeiend aantal senioren. “De absolute vergrijzing in Roosendaal is net zo groot als in Amsterdam. Dat biedt enorme mogelijkheden in de zin van bijvoorbeeld ‘leuk oud worden’.”

Kansen en bedreigingen

In de zorg is er momenteel een groot spanningsveld tussen het werkveld, de bestuurders en de zorgverzekeraars. Dat biedt ook kansen. “Zo ligt onze focus op mensen met ervaring. Die willen we op een ander niveau brengen, zodat ze nog beter aansluiten op de vraag vanuit de markt. Verder denken we dat we complementair zijn aan het Kellebeek en zien we hen zeker niet als concurrent, integendeel. Een andere kans is de erg sterke samenstelling (o.a. met topdocenten) van onze groep. Tenslotte zien we dat er – vanwege de complexe(re) zorgvraagstukken – steeds vaker vraag is naar mensen met een afgeronde opleiding op niveau 4.”

Maar er zijn ook bedreigingen. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld huiverig (‘is mijn diploma wel wat waard?’) t.a.v. Zorgcollege. “We zijn wel degelijk erkend (Crebo-registratie), maar nog niet overal bekend. Onbekend maakt onbemind geldt dus ook voor ons. Daarom is het belangrijk dat we ons goed presenteren en vaak laten zien.”

Wie meer wil weten over Zorgcollege gaat naar www.zorgcollege.nl

Tekst: Michel Wanner