Kans op hulp bij hartstilstand verschilt per regio

Kans op hulp bij hartstilstand verschilt per regio

In de ambulanceregio Midden– en West-Brabant is 0,85% van de inwoners als burgerhulpverlener oproepbaar wanneer een buurtbewoner een hartstilstand krijgt. 

Daarmee scoort onze regio in de middenmoot. In Zuid-Holland en Utrecht is slechts 0,1% geregistreerd, tegenover 1,6% in Overijssel. In Nederland hebben 2 miljoen mensen recent een reanimatiecursus gevolgd, maar slechts 90.000 van hen kunnen worden opgeroepen als een buurtbewoner plotseling een hartstilstand krijgt. Zij staan aangemeld bij een van de twee oproepsystemen (Hartveilig Wonen en Hartslag Nu) die bij meldkamer 112 zijn aangesloten. Reanimatie en behandeling met een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving.

Spreiding

Nutter in de provincie Overijssel is het dorp waar u een grote kans hebt te worden gereanimeerd bij een hartstilstand: maar liefst 29% van alle inwoners is aangemeld bij het oproepsysteem. In deze provincie is bovendien 1,6% van de inwoners geregistreerd. Van de grote steden is Den Haag de stad met de hoogste dekking van burgerhulpverleners (0,07%) en Amsterdam die met de laagste dekking (0,006%). Slechts 52 van de in totaal bijna 750.000 Amsterdammers staat geregistreerd.

35 doden per dag

Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting wil de overleving bij een hartstilstand verhogen naar 25% door van Nederland één 6-Minutenzone te maken: een gebied dat zo is ingericht dat omstanders een slachtoffer binnen zes minuten de juiste hulp kunnen bieden: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “We roepen Nederlanders die kunnen reanimeren op zich aan te melden als burgerhulpverlener. Met 80.000 extra mensen die zich registreren redden we jaarlijks 2.500 levens, dat zijn zes levens per dag. Het kan toch niet zo zijn dat mijn buurman een hartstilstand krijgt, maar ik zijn leven niet kan redden omdat ik niet op de hoogte word gebracht via de meldkamer.”

Bronnen: www.hartstichting.nl en www.hartslagnu.nl