Tekort wijkverpleegkundigen neemt verder toe

Tekort wijkverpleegkundigen neemt verder toe

In Nederland is er een tekort aan (hoogopgeleide) wijkverpleegkundigen. Daarbij verscheen onlangs een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat het aantal wijkverpleegkundigen de komende jaren niet zal toenemen en er een drastisch tekort zal blijven.

Nederland telt naar schatting zo’n 8.800 hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen in de thuiszorg. Deze groep bestaat uit ongeveer 7.560 wijkverpleegkundigen, 955 gespecialiseerd verpleegkundigen en 285 casemanagers dementie. Op het aantal Nederlanders dat thuis zorg nodig heeft, is dit een te laag aantal. Conclusie: er is een tekort aan hoogopgeleide wijkverpleegkundigen. Volgens verschillende scenario’s moet het aantal wijkverpleegkundigen in 2019 uitkomen tussen de 10.000 en 13.500 hbo-v'ers die als wijkverpleegkundigen in de thuiszorg werken.

Uitkomsten onderzoeksrapport

Onlangs bracht kennis- en dienstencentrum CAOP het rapport ‘Vraag en aanbod van wijkverpleegkundigen 2015-2019’ uit. Uit dit rapport blijkt dat het aantal hoogopgeleide wijkverpleegkundigen de komende jaren niet enorm zal toenemen en er dus nu én in de toekomst een drastisch tekort aan wijkverpleegkundigen is. Volgend de onderzoekers die deelnemen aan het rapport brengt dit een uitdaging met zich mee voor de desbetreffende partijen in de thuiszorg. Wilt u het onderzoek rapport ‘Vraag en aanbod van wijkverpleegkundigen 2015-2019’ lezen? Kijk dan hier

Campagne ‘Daar zit meer achter’

De branchevereniging voor thuiszorgorganisaties Actiz laat in een reactie op dit onderzoeksrapport weten dat er landelijk verschillende projecten en initiatieven in het leven zijn geroepen die het tekort aan wijkverpleegkundigen zoveel mogelijk willen beperken. Zo is Actiz samen met Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) de campagne ‘Daar zit meer achter’ gestart, om meer hbo-opgeleide verpleegkundigen te interesseren voor een baan in de ouderenzorg of wijkverpleging. Lees hier meer over het initiatief 'Daar zit meer achter’.

Bron: Nursing
Beeld: Daar zit meer achter