ZelfredzaamheidsMonitor geeft inzicht in bijdrage patiënt

ZelfredzaamheidsMonitor geeft inzicht in bijdrage patiënt

Zelfredzaamheid staat hoog in het vaandel bij de overheid, zorgaanbieders en patiëntenorganisaties. Van mensen wordt gevraagd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en zich daar te redden met hulp van de omgeving. 

Hoe krijgen patiënten hierbij de juiste ondersteuning? Vilans en het Centrum voor Toegepast onderzoek en Wetenschap (CTOW) ontwikkelden een instrument dat antwoord geeft op deze vraag: de ZelfredzaamheidsMonitor. 

Gesprek over zelfredzaamheid

De ZelfredzaamheidsMonitor is ontwikkeld in een pilot met Thuiszorg West-Brabant. Het is een werkwijze die de zelfredzaamheid van de patiënt in kaart brengt en de ontwikkelingen volgt. Vijf vragen staan centraal:

  • Wat is de vraag van de patiënt?
  • Wat wil de patiënt bereiken?
  • Wat kan de patiënt zelf doen?
  • Wat kan de patiënt met hulp van zijn sociaal netwerk?
  • Wat kan de professional toevoegen?

Deze aanpak ondersteunt het gesprek over zelfredzaamheid en eigen regie tussen patiënt, mantelzorger en zorgverlener en is geïntegreerd in het zorgproces. Het resulteert in inzicht in de bijdrage van de patiënt, zijn netwerk en de professionele ondersteuning. Ook biedt de ZelfredzaamheidsMonitor mogelijkheden voor vergelijking en benchmarking.Meer informatie over de ZelfredzaamheidsMonitor (pdf)

Instrumenten voor zelfredzaamheid

Naast de ZelfredzaamheidsMonitor zijn er meer instrumenten beschikbaar om zelfredzaamheid te meten en te versterken: 

In de Vilans-publicatie Zo zelfredzaam: 6 instrumenten voor zelfredzaamheid (pdf) vindt u een beschrijving van deze instrumenten.

Bron: Kennisplein Chronische Zorg